luni, 15 august 2016

Erdogan, un presedinte periculos


Suruc si Kobane sunt doua orase kurde despartite de granita turco-siriana si de mai putin de 10 km. Suruc in Turcia, Kobane in Siria. Kobane a fost in februarie mai ales, teatrul unor cumplite lupte intre kurzi si ISIS. De multe ori, kurzii au pierdut teren, pentru ca erau atacati „din spate”, acolo unde erau doar granicerii turci. Desi ISIS este inamicul NATO, Turcia, de obicei o tara foarte vehementa cand vine vorba de utilizarea fortei pe langa ei, nu a ajutat cu nimic fortele kurde din Siria. Nimic! Zero! Ba din contra, au permis de nenumarate ori luptatorilor fundamentalisti sa foloseasca fasia „no man’s land” sau chiar teritoriul turcesc pentru a-i ataca pe kurzi pe la spate.
Kurzii si detasamentele internationale de voluntari impotriva ISIS, au fost efectiv eroi si si-au recucerit pozitiile de fiecare data.
La final ISIS a fost alungat din regiune, spre dezamagirea totala a lui Erdogan care voia islamisti la granita si nu kurzi, exact cum a procedat si cu crestinii, cu satele si orasele lor.
Schema este PERFECT ACEEASI. Epurare pe granita, o puteti numi. „Patent” turcesc.
         Dovezi? Hm! Trebuie sa intelegeti ca Turcia are un puternic sprijin in zona serviciilor secrete. Ei controleaza sau influenteaza si o mare parte a stirilor care apar. Daca vreti stiri corecte, trebuie sa cititi nu presa internationala care este complet virusata de influenta turcilor si aliatilor lor, ci presa locala.
        Pentru necunoscatori trebuie spus ca regimul Erdogan URASTE VISCERAL regimul lui Bashar al Asad. Toate orasele preluate de ISIS la granita cu Turcia sunt cucerite cu concursul si binecuvantarea Turciei.
De cand exista evenimente pe langa uriasa granita cu Turcia, in mod bizar, nu au fost evenimente pe teritoriul turc.
Va spun eu de ce: EXISTA INTELEGERE INTRE TURCI SI ISIS! Asta este doar inca o dovada.
Acum doar doua zile agentiile de siri, inclusiv cele romanesti care nu inteleg nimic din ce se intampla in zona, anuntau prima bomba detonata de ISIS in Turcia cu peste 30 de morti si probabil 100 de raniti. Romanii si ceilalti straini care au citit stirea in forma transmisa agentiilor au empatizat imediat cu Turcia si Erdogan.
Dar surpriza:
– explozia a fost in mijlocul unor voluntari kurzi din Suruc, multi dintre ei refugiati sirieni, care organizau actiuni umanitare pentru orasul-sora, Kobane. Agentiile de stiri au „omis” sa spuna ca era vorba de kurzi.
– reactia Turciei a fost suspect de retinuta, Erdogan  marginindu-se sa declare ca „a fost un act de teroare”. Cine cunoaste cum reactioneaza turcii de obicei in astfel de situatii, ar fi ramas macar surprins. Va reamintesc povestea vaporului cu marinari turci care ignorau blocada Palestinei impusa la vremea aceea de Israel. Marinarii i-au atacat pe soldatii israelieni ce coborau din elicopterele armatei cu bare de metal si cativa au fost impuscati. Filmuletul este pe internet la dispozitia oricui. Isteria declansata de Erdogan pentru cativa marinari agresivi (s-au vazut imagini cu atacurile turcilor impotriva israelienilor cu barele de fier) a fost fara precedent, nici in acest moment Turca si Israel neavand relatii complet restabilite. Si exemplelele pot continua.
Asadar pentru cei care cunosc asemenea istorii si intuiesc mai bine modul emotional in care Erdogan reactioneaza cand se intampla ceva impotriva vointei sale, a fost o mare surpriza, care s-a transformat in nedumerire si suspiciune, modul in care a reactionat Turcia la un eveniment terorist major intamplat pe teritoriul sau.
– voluntarii turco – kurzi, majoritatea studenti din Suruc tocmai explicau celor prezenti la eveniment ca vor sa mearga (sa treaca granita in Kobane) in numar de 200 pentru a ajuta la reconstructia unor gradinite, scoli si alte obiective civile din Kobane dar guvernatorul turc al provinciei nu permitea decat 50. De ce? Asa voiau „muschii lui” si ai lui Erdogan.
„We were planning to take 200 people to Kobane, but the governorship allowed 50 people to cross the border. The group was planning to leave in the [Monday] evening, but could not,” Akdag, the witness, told Al Jazeera.
Adunarea era de fapt o conferinta de presa la care se explicau toate acestea. Si a urmat explozia, exact in mijlocul multimii. Nu au scapat decat cei care stateau pe margini.
– tot „intamplator”, in Kobane de data asta, tocmai explodase o masina capcana, indreptata impotriva luptatorilor kurzi sirieni care controlau orasul. Si aceasta explozie a fost pusa tot pe seama ISIS.
In concluzie, aceste explozii de o parte si de alta a granitei, se intampla punctual NUMAI ACOLO, pentru ca asa suna INTELEGEREA.
La aceeasi concluzie au ajuns mii de oameni in zona, muuuult mai bine informati decat agentiile de stiri din Romania care imprastie stiri scrise doar de regimul Erdogan, si care au protestat vehement, in ambele parti ale granitei impotriva duplicitatii guvernului turc.
Mai mult, ca razbunare, luptatorii kurzi au ucis doi politisti turci. Nu este nicio „turnura periculoasa” cum spune colegul meu de la externe(departamentul politic) iar cei care au ucis politistii turci nu sunt extremisti kurzi (sintagma inventata de guvernul turc), ci sunt kurzii care au razbunat jocul duplicitar  al tucilor. Sigur ca nici aceste razbunari nu vor ajuta cu nimic, nu asta este solutia. Bineinteles ca lui Erdogan i se pare muuult mai grav acest al doilea eveniment care implica cetateni turci (2 politisti) decat uciderea a zeci de studenti turci care aveau „gargauni in cap” si-i deranjau planurile.
Asta e povestea corecta, asa a ajuns iarasi Erdogan vedeta stirilor externe, asta dupa ce se chinuise sa provoace cetatenii Istanbulului re-autorizand distrugerea parcului Giza, chestia care a generat revoltele sangeroase din anii trecuti.
Intorcandu-ne la problemele noastre, Si din acest motiv, Turcia si Erdogan nu trebuie lasati sa sponsorizeze vreo moschee reprezentativa in Romania. Asa cum isi omoara proprii cetateni, ar contribui fara sa clipeasca la probleme pe teritoriul Romaniei.
Asta voia sa exprime Traian Basescu (care il cunoaste foarte bine pe Erdogan) si din motivele prezentate rezulta ca avea dreptate.
Turcia ramane un vecin periculos, iar Erdogan un presedinte – dictator extrem de alunecos si perfid. 
Urmariti cu mare suspiciune toate stirile in care el pozeaza in victima sau invingator.
Erdogan seamana vant de multa vreme, in propria tara. 
Probabil ca va culege si furtuna!

Un comentariu: